Biszkopt to jedno z ciast, które robi się najszybciej, ale sam sobie nie jest niczym specjalnym, ale jak dodamy do niego świeże truskawki, śmietanę, oraz galaretkę, to staje się już domowym biszkoptem z porywającym smakiem.

Możemy go podać na co dzień do kawy, ale i także nadaje się doskonale jako ciasto na imprezę urodzinową czy inną okoliczność.

Jak przygotować biszkopt z galaretką truskawkową i świeżymi truskawkami? – przepis i potrzebne składniki

Do zrobienia ciasta potrzebujemy:

Biszkopt:

  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1/2 szklanki cukru np. drobnego
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka przezroczysta np. o smaku truskawkowym
  • 200 ml wrzątku

Dodatkowo do naszego deseru:

  • 350 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 ml wrzątku.

Biszkopt z galaretką truskawkową i świeżymi truskawkami – sposób przygotowania

Zacznijmy od galaretek, bo to one potrzebują najwięcej czasu także więc rozpuszczamy galaretki we wrzątku, po czym pozostawiamy je do stężenia lekkiego. Teraz zajmiemy się zrobieniem biszkoptu. Jajka bardzo dokładnie rozdzielamy od siebie, mianowicie białka od żółtek, do jednej miski dodajemy nasze białka, oraz szczyptę soli i ubijamy całość około 5 minut mikserem na najwyższych obrotach, ma powstać piękna piana, sztywna, i puszysta.

Następnie dodajemy stopniowo cukier do naszej masy z białek oczywiście, za każdym dodaniem cukru dokładnie miksujemy naszą masę białkową. Nasza masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość. Gdy nasz cukier dokładnie się rozpuści w masie dodajemy kolejne składniki, mianowicie dodajemy żółtka i miksujemy dosłownie chwilkę do połączenia się składników, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiejmy ją przez sitko, wtedy nasza masa będzie puszysta, całość mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się mąki z masą. Bierzemy średnią tortownicę wykładamy ją papierem w środku, po czym smarujemy lekko wokół masłem i oprószamy delikatnie bułką tartą. Teraz należy przełożyć do niej naszą masę, piec około 30-32 minut w temperaturze 175 stopni. Od razu po wyciągnięciu ciasta z piekarnika aby nam nie opadł i był równy, opuszczamy go z blaszką na podłogę czy błąd z wysokości około 30 centymetrów, nie bójmy się nic mu się nie stanie, pozostawiamy ciasto to przestygnięcia. Gdy biszkopt jest schłodzony wyciągamy go z tortownicy, ewentualnie nożem wyrównujemy gdy są jakieś górki na nim, przekładamy ponownie do tortownicy wyłożonej papierem, następnie połówki truskawek wykładamy na brzegach biszkoptu dookoła. Teraz zajmiemy się kremem śmietankowym. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy we wrzątku, gdy lekko nam przestygnie może włożyć ją na chwilę do lodówki. Gdy galaretka będzie lekko stężona możemy zabrać się za ubijanie śmietany z cukrem pudrem na sztywną masę.

Po chwili dodajemy serek mascarpone, i nadal całość miksujemy do powstania sztywnej zwartej ze sobą masy. Dodajemy naszą galaretkę przezroczystą i miksujemy do połączenia się składników, teraz możemy nasz krem wstawić do lodówki na około 20 minut. Nasz krem po tym czasie wykładamy delikatnie na nasz biszkopt, rozprowadzając go łyżką po całym cieście. Całość wstawiamy teraz do lodówki na czas godziny. Po tym czasie wykładamy połówki truskawek po całej masę i zalewamy lekko stężałą galaretką truskawkową na wierzchu. Ciasto smakuje znakomicie na następny dzień, więc warto jest zrobić przed dzień wizyty gości, uwierzcie że smakuje znakomicie.

Więcej przepisów na przepyszne desery znajdziesz w serwisie www.podwieczorek.pl.